Održan prvi Forum HID-a o počecima informatizacije u nas

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HID) je 29.6.2016. održalo svoj prvi Forum posvećen počecima informatizacije u nas.  Poseban gost na forumu je bio g. Branimir Makanec, kojemu je HID odao posebno priznanje za izniman doprinos razvoju informatizacije i informacijskih znanosti i djelatnosti te informatičkog obrazovanja.

Nakon predstavljanja novih stranica na Wikipediji o Branimiru Makancu koje je za ovu prigodu izradio HID, na Forumu su Branimir Makanec i Ivo Tokić upoznali i podsjetili nazočne na početke informatizacije u nas i svijetu. Branimir Makanec je pri tome na zanimljiv način osvijetlio prilike i načine na koje se dolazilo do realizacije takvih tada vrlo inovativnih ideja poput osnivanja Multimedijskog centra, nabavke računala putem onodobnih društveno-političkih tijela i političara, danas pomalo zabavnih reakcija škola na ondašnje uvođenje računala u nastavu, te na djelovanje i sudbine danas vrlo istaknutih programera koji su svoja prva znanja stjecali upravo u Multimedijskom centru.

Osim toga, voditelji Foruma su podsjetili  nazočne i na onodobna svjetska računalna dostignuća koja su definirala razvoj informatičke industrije i znanosti i omogućila razvoj informacijske tehnologije, prikazali prvu poruku na internetu, pokazali na kojoj se razini primjene informacijskih tehnologija nalazimo danas u Hrvatskoj, te su ukratko ukazali na glavne izazove razvoja i primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije ubuduće.

U opuštenom ozračju svi nazočni su se u razgovoru dotaknuli ovih i drugih tema vezanih za razvoj i primjenu računalne tehnologije te zaključili kako je prvi Forum HID-a bio uspješno organiziran, gost i tema pogođena te predstavljena na dinamičan i vrlo zanimljiv način.

U zaključku je najavljen i idući Forum HID-a koji će se održati na jesen s temom o razvoju informacijsko-komunikacijske tehnologije i pravom ekološkom i socijalnom cijenom koju današnje društvo plaća za to.
Ivo Tokić

wiki_makanecforum

Ažurirano 5. srpnja 2016 — 7:52
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme