HID dodijelio posebno priznanje Branimiru Makancu

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HID) nastoji sačuvati sjećanje na dosadašnji razvoj informacijske znanosti i djelatnosti u nas, te odati zasluženo priznanje onima koji su najviše pridonijeli uvođenju i stvaranju  informatičke i informacijske baštine u Hrvatskoj i time značajno pomogli njezin razvoj.

Stoga je HID 29.6.2016. na svom Forumu odao posebno priznanje g. Branimiru Makancu za izniman doprinos razvoju informatizacije i informacijskih znanosti i djelatnosti u nas.

G. Makanec je kao jedan od pionira informatizacije u nas izradio s kolegama sa studija i prvog robota u nas, a nakon završenog studija 1961. osnovao i prvu elektroničku učionicu za frontalnu programiranu nastavu, koja je ujedno bila prva takve vrste u Europi. U njoj se izvodila nastava za nekoliko generacija pedagoških djelatnika, a danas se ova učionica kao izložak nalazi u zagrebačkom Školskom muzeju

Nakon povratka sa specijalizacije na području nastave pomoću računala u Sjedinjenim Američkim Državama, uz podršku prof. Bože Težaka kao direktora Referalnog centra osniva poznati Multimedijski centar. Tu je instalirao Hewlett-Packard 2000, prvi kompjutorski time-sharing sustav u našoj zemlji koji je bio namijenjen isključivo nenumeričkim primjenama, tj. nastavi, učenju i informiranju. Kroz Multimedijski centar u dva desetljeća rada prolazilo je oko 10.000 djece i omladine godišnje koja su u njemu stekla osnovnu informatičku pismenost, a među njima su bili i naši danas najpoznatiji i najutjecajniji informatičari.

Uz to organizira veliki broj savjetovanja, seminara i predavanja o primjeni računala u obrazovanju, patentira sistem komunikatora za frontalnu programiranu nastavu koji se proizvodio za potrebe naših škola, a patentira i stroj za individualnu programiranu nastavu “Ines”

U “Ivasimu” kao voditelj razvoja projektira prvo osobno računalo u Jugoslaviji “Ivel Ultra” namijenjeno primjeni u obrazovnim organizacijama. U tadašnjem Narodnom sveučilištu “Moša Pijade”, danas Otvoreno pučko učilište Zagreb osniva Informatičku školu i održava tečajeve za sustavno obrazovanje nastavnika za primjenu računala u obrazovanju.

G. Makanec je počasni predsjednik Zagrebačkog računalskog saveza, predsjednik Udruge za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić“ te predsjednik Udruge za revitalizaciju Knina “Knin – hrvatsko mislilište”.

HID je osim dodjele priznanja, ovom prigodom izradio i novu stranicu o g. Makancu na Wikipediji koja sveobuhvatnije i uspješnije prikazuje njegov dosadašnji rad.
Ivo Tokić

priznanje_makanec

povelja

Ažurirano 5. srpnja 2016 — 8:33
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme