Otvoren pristup znanstvenim informacijama – OPZI

Univerzalna dostupnost publikacija ( Universal availability of publications – UAP ) i Univerzalna dostupnost informacija ( Universal availability of information – UAI ) sada su već prilično stare ideje iz UNISIST-programa UNESCO-a. U tom programu bile su postavljene osnove za ostvarivanje svjetskog sustava znanstvenih informacija. Nagli razvoj Internet-mreže, pojava znanstvenih časopisa i drugih publikacija/informacija i u e-obliku (patentni spisi, norme, itd.), pobudila je nadu da su UAP i UAI zaista lako ostvarivi ciljevi.

Nakon početne euforije morali smo se otrijezniti i uvidjeti da su ti ciljevi, doduše, tehnički sada lako ostvarivi ali su u sukobu s interesima izdavačkih kuća i njihovim sve većim profitom, odnosno UAP i UAI su ostvarivi samo u vrlo bogatim sredinama.

Izdvači iz godine u godinu poskupljuju pretplatu na znanstvene časopise jer su uspjeli ostvariti monopol nad visokovalitetnim znanstvenim časopisima. Od autora su preuzeli ekonomski dio autorskih prava (autori nemaju izbora, ili prenesu ta prava na izdavače ili publiciraju u časopisima nižeg znanstvenog utjecaja). Izdavači, prelaskom na digitalne varijante (e-časopisi) knjižnicama ne omogućavaju «kupovanje» časopisa pretplatom, već samo nude vremenski ograničena prava korištenja. Dolazi do apsurdne situacije: autori žele publicirati svoje radove u znanstvenim časopisima, da bi bili opaženi, čitani te da bi omogućili daljnji napredak znanosti. Umjesto toga sve je manje onih koji, u vrlo bogatim znanstvenim institucijama, mogu pretplatom osigurati dostupnost časopisima koje žele pratiti.

Takvo je stanje pokrenulo određeni društveni pokret čak i u razvijenim i bogatim zemljama za otvaranjem tih zatvorenih informacijskih tokova i tako je nastala i inicijativa za Otvoren pristup znanstvenim informacijama (OPZI).

HID je također prepoznao taj problem i svoju ulogu u toj borbi za otvoren pristup znanstvenim informacijama i pokrenuo je više inicijativa. Jedna od tih je inicijativa da se uspostavi Centralni portal znanstvenih časopisa u Hrvatskoj. A na inicijativu akademika Vlatka Silobrčića HID je formirao i posebnu Radnu grupu za tu problematiku.

Sastav radne grupe:

Postavljeni radni ciljevi :

 1. Širiti ideju o otvorenom pristupu znanstvenim informacijama u Hrvatskoj:
  1. publicirati osnovne informacije i vijesti o tom pokretu u domaćim znanstvenim časopisima
  2. publicirati osnovne informacije i vijesti o tom pokretu na različitim mrežnim stranicama (prvenstveno HID-a), te ostvariti spojeve s drugih mrežnih stranicama
  3. držati predavanja o toj ideji u različitim akademskim sredinama
 2. Informirati ciljne skupine o toj ideji:
  1. sve znanstvene radnike u Hrvatskoj
  2. sve znanstvene institute, sveučilišta, akdemije
  3. znanstvene udruge
  4. izdavače znanstvenih časopisa
 3. Stvoriti društvenu klimu za ostvarivanje postavljenih ciljeva naročito za:
  1. institutske i sveučilišne e-arhive za pohranu e-rukopisa i e-članaka
  2. portal domaćih znanstvenih časopisa i zbornika domaćih znanstvenih skupova (inače sive literature)
 4. Prihvaćanje svjetskih tehničkih standarda za slobodan pristup znanstvenim informacijama.
 5. Poticati domaće znanstvene institucije i pojedince na potpisivanje Budimpeštanske inicijative i Berlinske deklaracije.

Tibor Tóth, 2004-03-17

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme