Zoran Hercigonja dobitnik Nagrade “Tibor Tóth” za 2023.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od stručne i šire zajednice.

Odbor je po analizi prijava više relevantnih kandidata uočio veliki osobni doprinos kandidata Zorana Hercigonje na području informacijskih znanosti i djelatnosti.

Zoran Hercigonja po struci je profesor informatike i računalstva za osnovne i srednje škole, a dosad je radio na različitim poslovima u sustavu obrazovanja i projektima kojima je cilj bio unaprjeđenje tog sustava. U svom profesionalnom radu uz neposredan odgojno obrazovni rad s učenicima vodi besplatne elektroničke tečajeve preko platforme Loomen, a autor je besplatne i neprofitne platforme za učenje programiranja u programskom jeziku Python, brojnih digitalnih nastavnih materijala na platformi edutorij.e-skole.hr kao i na portalu skole.hr koji su dostupni u otvorenom pristupu. Pokrenuo je i vodi besplatnu platformu Medijska pismenost putem koje organizira edukacije o različitim temama iz područja medijske pismenosti. Pokretač je i glavni urednik e-časopisa Varaždinski učitelj koji je namijenjen objavi radova iz pedagoške teorije i prakse. Obnašao je poslove koordinatora i voditelja na projektima i aktivnostima institucija kao što su Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, Agencija za elektroničke medije, CARNET i Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Zoran Hercigonja se uz pedagoški rad na informatičkom i medijskom opismenjavanju mladih bavi i znanstveno-istraživačkim radom, a sam ili u suradnji s drugima napisao je preko 40 radova koji su objavljeni u različitim domaćim i stranim časopisima i zbornicima. Autor je više e-knjiga i tiskanih knjiga u vlastitoj nakladi iz područja informatike i računalstva, programiranja, emocionalne inteligencije, utjecaja medija na razvoj djeteta te poslovne informatike koje su javno dostupne. Bavi se i književnim radom objavljujući brojna djela u različitim književnim formama na portalima i časopisima, kao i zapaženim amaterskim likovnim stvaralaštvom.

Dobitnik je više nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja za svoj rad.

Zbog svega navedenoga, a što ukazuje na kvalitetu postignutih rezultata rada u educiranju i promoviranju informacijskih vještina kod mladih, te osobnu radoznalost, profesionalnu predanost, a napose marljiv i plodan rad na više različitih područja stručnog i kulturnog djelovanja, odlučeno je da dobitnik nagrade za 2023. bude Zoran Hercigonja.

 

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Ažurirano 15. prosinca 2023 — 22:04
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme