Digitalna humanistika : neka viđenja

Digitalna humanistika, e-knjiga koju su napisali Iva Rosanda Žigo, Nikolaj Lazić i Mirko Čubrilo a nakladnik je Sveučilište Sjever, prva je knjiga na hrvatskom koja govori o toj znanstvenoj disciplini koja se ubrzano razvija na mjestu preklapanja humanističkih i računalnih znanosti. Radi se o disciplini čiji je razvoj potaknut promjenom paradigme istraživanja u humanističkim znanostima i brzim razvojem informacijske tehnologije.

Kao što je dobro poznato, primjena različitih računalnih alata u svim područjima znanosti postala je nezaobilazna, a suvremeni inozemni trendovi pokazuju kako ni humanistika nije imuna na ove  promjene. Knjiga je od iznimne važnosti jer domaćoj zajednici približava teme, probleme i mogućnosti koje nove tehnologije uvode u istraživačko područje humanistike. Namjera je, kroz prikaz korištenja gotovih računalnih alata pokazati što se sve može koristiti u istraživačkim postupcima, ali isto tako ukazati da svako posebno istraživanje i korištenje alata zahtjeva njegovu prilagodbu upravo za tu namjenu.

Stoga se ovom knjigom otkriva i kako tehnologije ruše neke tradicijom postavljene granice i kako metode koje su desetljećima bile rezervirane isključivo za pojedina područja znanosti postaju danas sveprisutne.

U odnosu prema čitatelju, izlaganje izabranih tema prvenstveno je motivacijsko, a bogat popis literature čitatelja upućuje na daljnja samostalna istraživanja.

Ova knjiga je dana na korištenje pod licencom Creative Commons. Da podsjetimo, Creative Commons (CC) licenca jedna je od nekoliko javnih autorskih licenci koje omogućavaju besplatnu distribuciju inače zaštićenih autorskih djela.

Knjiga  je dostupna za korištenje na adresi:

https://www.unin.hr/wp-content/uploads/Digitalna-humanistika-20.05.2023-e-knjiga.pdf

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Ažurirano 15. lipnja 2023 — 19:15
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme