Nikolina Hader dobitnica Nagrade „Tibor Tóth“ za 2022.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od stručne i šire zajednice.

Odbor je po analizi prijava više relevantnih kandidata uočio veliki osobni doprinos kandidatkinje Nikoline Hader na području informacijskih znanosti i djelatnosti.

Nikolina Hader magistra je bibliotekarstva i španjolskog jezika i književnosti. Ima radno iskustvo kao stručna suradnica školska knjižničarka u više škola u Varaždinskoj županiji, a u svom radu posebno se ističe poticanjem i razvijanjem čitalačke i informacijske pismenosti. Više godina uspješno vodi Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“ za osnovne škole s međunarodnim učešćem hrvatskih nacionalnih manjina. Osim vodstva projekta, sastavljačica je pitanja za kategoriju kviz znanja za osnovne i srednje škole te organizatorica i moderatorica književnih susreta s hrvatskim autorima na nacionalnim završnicama natjecanja. Uspješno surađuje s nakladnicima, književnicima i strukovnim udrugama kako bi čitanje, knjige i djelatnost školskog knjižničarstva bili što prisutniji među učeničkom populacijom. Suradnjom sa „Cinestar Cinemas Hrvatska“ 2021. potiče stvaranje „Cinema Book Cluba“ koji na nacionalnoj razini promovira čitanje, s naglaskom na knjige prema kojima su snimljeni filmovi.

Održala je brojna predavanja na Županijskim stručnim vijećima školskih knjižničara diljem Republike Hrvatske, u sklopu webinara na državnoj razini u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te drugim knjižničarskim skupovima. U sklopu domaćinstva europske mobilnosti u OŠ Petrijanec održala je međunarodnu radionicu, a stručno se u više navrata i usavršavala u inozemstvu. Kao članica žirija sudjelovala je na čitateljskom natjecanju na njemačkom jeziku “Lesewetbeverb der Grundschulen” u organizaciji Zentralstelle für das Auslandschulwesen. Objavila je i više stručnih knjižničarskih priloga, a izradila  je i španjolsko-hrvatski frazeološki rječnik koji je predan izdavaču. Suautorica je sadržaja za novu stranicu na Wikipediji koja će biti posvećena školskim knjižnicama i školskom knjižničarstvu u Republici Hrvatskoj.

Aktivna je članica i sudjeluje u radu više strukovnih udruga – Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD), Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK), Hrvatske mreže školskih knjižničara (HMŠK), Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) te Hrvatskog čitateljskog društva (HČD).

Godinama svojim humanitarnim radom pomaže i rad udruge „Bedem ljubavi Varaždin“ kroz brojne donacije potrebitima.

Zbog svega navedenoga, a što ukazuje na kvalitetu postignutih rezultata rada u promoviranju osnovnih informacijskih vještina i posebno čitanja kod mladih ali i širih slojeva, te osobnu radoznalost, profesionalnu predanost, otvorenost suradnji, okrenutost povezivanju i omogućavanju prijenosa znanja od značaja za druge, odlučeno je da dobitnica nagrade za 2022. bude Nikolina Hader.

 Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Ažurirano 22. prosinca 2022 — 8:05
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme