Nagradu „Tibor Tóth“ za 2018. dobio Ivan Kraljević

Ivan Kraljević iz Sveučilišne knjižnice u Puli dobitnik je  Nagrade „Tibor Tóth“ za 2018. godinu.

Odbor za dodjelu nagrade rukovodio se time da dobitnik nagrade treba, poput Tibora Tótha, pružati doprinos kako na znanstvenom i stručnom planu tako i u praktičnom djelovanju te imati određenu dimenziju više u svom ukupnom djelovanju u području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od stručne i šire zajednice.

Ivan Kraljević, dobitnik Nagrade Tibor Tóth za 2018. (lijevo) i Ivo Tokić, predsjednik HID-a

Viši knjižničar Ivan Kraljević voditelj je Posudbenog i informacijskog odjela Sveučilišne knjižnice u Puli  i aktivan je član Društva bibliotekara Istre, čiji je bio i predsjednik u dva mandata, a ujedno je i član Glavnog odbora Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD). Od 2015. godine član je Stručnog odbora HKD-a i prvi predsjednik Radne grupe za zelene knjižnice.

Veliki doprinos Ivana Kraljevića razvoju hrvatskoga knjižničarstva jest pokretanje i vođenje prvoga hrvatskog projekta „Zelena knjižnica“ u Istri, koji od 2011. godine širi svijest javnosti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša. Brojne i raznovrsne programske aktivnosti održane u sklopu istarskoga projekta oblikovale su model knjižničnih „zelenih“ programa te potaknule razvoj sustavnih i kontinuiranih takvih programa na nacionalnoj razini, u svim vrstama knjižnica. U akciju se uključilo 200-tinjak knjižnica i knjižničarskih udruga. Ove godine u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održala se i Prva međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama.  Svemu tome uvelike je pridonijelo i djelovanje Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, čiji je inicijator i prvi predsjednik također bio Ivan Kraljević.

Autor je više stručnih radova na temu zelenih knjižnica, a održavao je i izlaganja na knjižničarskim konferencijama i drugim skupovima. Član je uredništva mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva te urednik mrežnih stranica Sveučilišne knjižnice u Puli, Društva bibliotekara Istre i Zelene knjižnice, pa i tim svojim radom sustavno promiče ulogu informacijskih znanosti i djelatnosti u društvu, te povećava vidljivost knjižnica i jača njihov ugled u društvu.

Izvan struke bavi se autorskom glazbom, a na pulskom radiju vodi autorsku radijsku emisiju o istarskoj urbanoj glazbenoj sceni.

Dodjela nagrade održana je na prigodnoj svečanosti u srijedu 14.11.2018. u prostoru Mađarskog kulturnog društva “Ady Endre” u Zagrebu, čiji je predsjednik i dugogodišnji član bio i Tibor Tóth. Ovom prilikom Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo zahvaljuje MKD “Ady Endre” na prijateljskoj suradnji.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Ažurirano 15. studenoga 2018 — 16:05
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme