Nagradu „Tibor Tóth“ za 2017. dobila Annemari Štimac

Annemari Štimac iz knjižnice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, koja djeluje u sklopu Informacijskog centra za intelektualno vlasništvo, dobitnica je  Nagrade „Tibor Tóth“ za 2017. godinu.

Odbor za dodjelu nagrade je nakon analize prijava više relevantnih kandidata uočio njezin veliki osobni doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti.

Nakon što je reorganizirala knjižnicu prema pravilima struke, počinje se dodatno usavršavati u području intelektualnog vlasništva, a posebice u području autorskog prava vezano uz knjižničarstvo. Usavršava se vlastitim samoinicijativnim učenjem iz dostupnih izvora, diskusijom s drugim stručnjacima i kolegama, posebno pravnicima, te formalnim oblicima učenja putem seminara i radionica. Na taj način stječe specifičnu i u Hrvatskoj rijetku informacijsko-knjižničarsko-pravnu perspektivu. U fokusu njezinog interesa su autorska prava studenata i obveze visokih učilišta vezano uz repozitorije završnih radova te problematika djela siročadi te je napravila znatan iskorak u tom specifičnom području informacijskih znanosti vezano uz autorsko pravo. Svoju specifičnu ekspertizu stečenu u tom području, također vrlo rijetku u Hrvatskoj, prenosi stručnoj javnosti putem radionica Centra za stručno usavršavanje knjižničara u organizaciji NSK. Uz to, uspješno radi i na popularizaciji intelektualnog vlasništva i knjižnica te edukaciji javnosti, a uključena je i u rad relevantnih stručnih tijela (Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskog knjižničarskog društva i Radna grupa za autorsko pravo Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija – Dabar).

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti.

Nagrada je nazvana imenom mr.sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka  i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice. Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo se rukovodi time da dobitnik nagrade treba, poput Tibora Tótha, pružati doprinos kako na znanstvenom planu tako i u praktičnom djelovanju te imati određenu dimenziju više u svom ukupnom djelovanju u području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od šire stručne zajednice.

Dodjela nagrade održana je na prigodnoj svečanosti u srijedu 22.11.2017. u prostoru Mađarskog kulturnog društva “Ady Endre” u Zagrebu, čiji je predsjednik i dugogodišnji član bio i Tibor Tóth. Ovom prilikom Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo zahvaljuje MKD “Ady Endre” na prijateljskoj suradnji.

 

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Ažurirano 23. studenoga 2017 — 9:29
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme