Kristina Kalanj dobitnica Nagrade „Tibor Tóth“ za 2016.

Kristina Kalanj dobitnica Nagrade „Tibor Tóth“ za 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HID) dodijelilo je svoju godišnju Nagradu „Tibor Tóth“ Kristini Kalanj iz knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu za doprinos dokumentiranju znanstvene baštine i njezinom predstavljanju širokoj javnosti te stručnom i znanstvenom radu na polju informacijsko-dokumentacijskih znanosti i djelatnosti.

HID je ustanovio Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti.

Nagrada je nazvana imenom mr.sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

Odbor za dodjelu nagrade se rukovodio time da dobitnik nagrade treba, poput Tibora Tótha, pružati doprinos kako na znanstvenom planu tako i u praktičnom djelovanju te imati određenu dimenziju više u svom ukupnom djelovanju u području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od šire stručne zajednice.

Nakon analize prijava više relevantnih kandidata uočen je veliki osobni doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti kandidatkinje Kristine Kalanj. Ona je dala veliki doprinos dokumentiranju znanstvene baštine, njezinom uspješnom predstavljanju širokoj javnosti, populariziranju te baštine i omogućavanju prijenosa znanja na mlađe i starije generacije putem organiziranja i uređivanja postava niza izložbi, radionica i događanja na znanstvenim festivalima i drugim manifestacijama. Uz to, ona se uspješno bavi osnovnim knjižničarskim poslovima u izgradnji fonda svoje specijalne knjižnice i njegovim prijenosom u digitalnu sferu, razvijanjem struke u knjižničarskim strukovnim udrugama, uređivanjem knjiga o znanstvenicima i našoj znanstvenoj baštini. I na kraju, svoj rad i rezultate istraživanja uspješno izlaže u stručnim radovima i predavanjima u zemlji i inozemstvu.

Zbog svega navedenoga, a koje ukazuje na kvalitetu postignutih rezultata istraživanja i stručnog rada, te osobnu radoznalost, profesionalnu predanost, otvorenost suradnji, okrenutost povezivanju starih s novim područjima informacijskog djelovanja, kao i omogućavanju prijenosa znanja na mlađe i starije generacije, odlučeno je da dobitnik nagrade za 2016. bude Kristina Kalanj.

Svečanost dodjele održana je 29.11.2016. u prostorijama Mađarskog kulturnog društva Ady Endre u Zagrebu budući da je Tibor Tóth bio osim HID-a dugogodišnji član i predsjednik i tog društva. Stoga ovim putem HID zahvaljuje Mađarskom kulturnom društvu Ady Endre na gostoprimstvu.

 

Ivo Tokić

30.11.2016.

Ažurirano 30. studenoga 2016 — 14:18
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme