Objavljen novi broj Drobilice: 3/2014

Poštovani,

najavljujući 3. broj naše Drobilice (možete je preuzeti >> ovdje) u 2014. godini podsjećamo da će ove jeseni biti objavljen dobitnik Nagrade Tibor Tóth, a vezano za rad društva ponavljamo i poziv na plaćanje članarine s primjerom ispunjene uplatnice. Mislimo i da je velika novost što je HID dobio na korištenje i prostor u Ilici 181 u Zagrebu što će omogućiti lakše održavanje javnih aktivnosti društva poput predavanja, prezentacija, druženja i slično.

Primjećujemo također da se iz broja u broj, ili drugim riječima, da se cijelo ovo vrijeme sve više nameću teme iz područja utjecaja interneta na naš život. Bolje rečeno, miješanja vlasti i drugih struktura informacijsko-komunikacijske tehnologije u naš život te se ne mogu zanemariti problematika sigurnosti i drugih aktivnosti državnih struktura, medija i korporacija koji tako koriste svaku priliku da zavire u naš život ili kontroliraju  naše navike i odluke.

Ne možemo a da opet ne istaknemo i okolnosti u kojima djeluje naš visokoškolski obrazovni sustav.  On se očito sve više zapliće u organizacijske, financijske i druge probleme te zbog toga sve više zaostaje  za potrebama  kako društva tako i mladih kojima treba dati kruh u ruke.

Međutim, uvijek rado svjedočimo o pozitivnim pomacima u svakodnevnici i u malim stvarima tražimo razloge za optimizam. Tako i jednostavan izlazak knjižničara i knjižnice na ulicu u nekoj manjoj sredini pobuđuje pozitivnu energiju i neke nove nade kod ljudi kojima je ponekad potrebna tek mala promjena u svakodnevnici kojom bi dodatno obogatili svoj život – unatoč reducirajućem utjecaju globalizirajuće tehnologije i službenih struktura.

Pozdravljam  vas do idućeg broja,

Ivo Tokić

Ažurirano 16. kolovoza 2014 — 18:28
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme