Objavljen novi broj Drobilice: 5/2013

Novi broj HID Drobilice možete preuzeti >>> ovdje!

Poštovani,

najavljujući 5. broj naše Drobilice u ovoj godini, možemo uočiti da postoje neka pitanja u našem javnom prostoru koja su izuzetno važna, ali o kojima nema plodne javne rasprave nego su zainteresirane strane oko njih u tolikoj mjeri suprotstavljene da to prelazi u prave obračune.

Očigledan je nedostatak kulture javnog dijaloga , a to se naročito vidi u djelovanju tijela  vlasti koja bi  prilikom donošenja propisa i uvođenja promjena trebala najprije u suradnji sa svim zainteresiranim stranama razborito sagledati polazišta i argumentacije, prijedloge poboljšanja i realno procijeniti posljedice novog djelovanja. Međutim, opći je dojam da se to ne radi nego se stvarnost (i „one druge“) naprečac nastoji prilagoditi vlastitim idejama.  I tada zapravo, u želji za brzim ostvarenjem vlastitih ciljeva, počinju obračuni.

Još se nije ni stišao neopravdani napad na Vojnu povijest, o čemu smo izvijestili u prošlom broju, a već se na sličan način napalo na hrvatsko uredništvo Wikipedije.  Što je iduće na redu?

Nadalje, hvalevrijedna informatizacija zdravstva trebala je omogućiti da se između ostaloga smanje liste čekanja, ali se tek sada jasno pokazalo ne samo koliko je to složen problem, nego i koliko za njega nisu krivi liječnici u štrajku (iako ih je politika već okrivila za produženje lista čekanja) nego neracionalno postavljen sustav. Informatizacija je otkrila i kako bi se određenim nelogičnostima  u ugovaranju poslova i zdravstvenih usluga, kako nas iskustvo nažalost upozorava, možda trebale pozabaviti neke pravosudne institucije prije nego medicinske.

Unatoč političkom i medijskom diskursu koji uporno nameće jedne teme za raspravu (ili obračun) u javnosti kako bi od pogleda zaklonio teže probleme na koje nema primjeren odgovor, stvaran svijet jednostavno traži rješavanje važnijih gorućih problema poput neprimjerenog obrazovanja za 21. st. i općenito neprimjerenog odnosa prema znanju, znanstvenicima i stručnjacima u našoj zemlji – o čemu donosimo nekoliko priloga u ovom broju.

Trebalo bi naći nešto pozitivno u svemu ovome oko nas. Recimo da je objava Hrvatske enciklopedije na internetu i imenovanje prve hrvatske povjerenice za informiranje neki zalog za bolje sutra, te da će Muzej vučedolske kulture i Arheološko-turistički park vučedolske kulture (jednom kada budu završeni) postati pokretači razvoja cijelog područja oko Vukovara.

Ivo Tokić

Ažurirano 20. studenoga 2013 — 17:57
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo © 2014 Frontier Theme